SMAK

Photo Flipbook Slideshow Maker

Jak odczuwamy smak




Odczuwamy smak dzięki brodawkom smakowym, w których skupione są kubki smakowe. Różnicowanie wrażeń smakowych umożliwia zróżnicowanie wrażliwości chemicznej kubków smakowych. Każdy smak stanowi kombinację podstawowych smaków: gorzkiego, słonego, kwaśnego i słodkiego.





Smak w liczbach


Smak człowieka w liczbach
Liczba smaków5
Liczba kubków smakowych~10000
Liczba receptorów smakowych w każdym kubku50-150
Próg wrażliwości na smak słony (NaCl)0,5 g/dm³
Czas reakcji na smak słony~0,3 s
Próg wrażliwości na smak słodki (sacharoza)4 g/dm³
Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl)0,02 g/dm³
Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina)0,0003 g/dm³
Czas reakcji na smak gorzki~1 s
Tabela ze strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smak_(fizjologia)